Sort results by
Sort results by

Finale Nestlé Zdravo! atletskog kupa – prilika za otkrivanje mladih nada atletike u BiH

Ove godine u atletskom kupu učestvovalo više od 2350 dječaka i djevojčica
Prve tri nagrade Nestle Zdravo! Atletskog kupa
Nazad na objave za medije

Sarajevo, 29.10.2021. – Jučer je na Atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici podjelom medalja i pehara za najbolje ekipe i pojedince završeno finale 12. Nestlé Zdravo! kupa, čiju organizaciju i ove godine potpisuju Atletski Savez BiH i kompanija Nestlé Adriatic. U finalu ovogodišnjeg kupa učestvovalo je 96 dječaka i djevojčica, koji su se prethodne školske godine takmičili u konkurenciji od preko 2.350 učesnika. Na takmičenje u 7 atletskih disciplina osnovci su stigli iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Zenice, Tuzle, Prijedora, Čitluka i Sokoca.
 

„Ulaganja u mlade sportske nade i njihovo usmjeravanje prema zdravim životnim navikama je izuzetno važno, pogotovo u BiH, gdje djeca rijetko imaju priliku da pokažu svoj trud, rad i talent. Više od desetljeća, predano radimo na popularizaciji atletike i poticanju mladih da se barem rekreativno redovito bave sportom. Rezultati našeg godišnjeg Zdravo! atletskog kupa pokazuju da smo u tome uspješni jer je  odaziv iz godine u godinu  sve veći i drago nam je da su i ove godine djeca imala priliku da se druže i osvoje nagrade za svoje sportske uspjehe. Da je naša atletska liga zaista odlična prilika za mlade atletičare, dokaz je i Nikolija Stanivuković,  koja je karijeru počela u Nestlé školskoj atletskoj ligi i danas je više nego uspješna reprezentativka BiH u sedmoboju,“ izjavio je Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH, zadužen za organizaciju i koordinaciju Zdravo! kupa.

Skok u dalj - Nestle Zdravo! kup

Nestlé Zdravo! atletski kup do sada je kroz kvalifikacije i finale motivirao 30.000 djece iz cijele BiH na bavljenje atletikom. Kup je dio Zdravo! programa edukacije učenika osnovnih škola o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti, kojim kompanija Nestlé, u saradnji sa Atletskim Savezom BiH, već desetu sezonu nastoji da doprinese razvoju zdravijih generacija.

Skok u vis -Nestle Zdravo! atletski kup

Stvaranjem pravilnih prehrambenih navika kod djece već od ranog uzrasta i podsticanjem ljubavi prema sportu, doprinosimo odgoju zdravijih generacija i drago nam je što taj cilj dijelimo sa više od 300 partnera diljem svijeta, među kojima je i Atletski savez BiH. Veseli nas činjenica da je Nestlé Zdravo! kup ove godine ugostio više od 2.350 djece, a dodatnom ekukacijom je obuhvaćeno njih skoro 25.000 diljem osnovnih škola. Nastavljamo s ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu i mlade sportske talente kroz ova takmičenja,“ istaknula je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Najbolji rezultati finala Zdravo! kupa 2021.

  • Skok u dalj: Ivanković Josip (5.06) i Ana Ćurković (5.17) iz Čitluka
  •  Skoku u vis: Samra Kožljak (158) iz Sarajeva i Dragan Vujković (150) iz Prijedora
  •  Bacanje kugle: Boljanić Ivan (11.70) i Tamara Tošić (11.18) iz Sokoca
  •  Utrke na 100m: Helena Marić (13.9) i Andrej Čebić (11.9) iz Banja Luke
  •  Utrke na 300m: Zerina Sivac (45.5) iz Zenice i Bakir Musić (36.7) iz Tuzle
  •  Utrke na 600m: Belma Hasanbašić iz Tuzle (1:45.0) i Luka Kezunović iz Sokoca (1:30.7)
  •  Najbolji pojedinci: Ana Ćurković iz Čitluka, sa rezultatom 5.17m u disciplini skok u dalj i Bakir Musić  iz Tuzle, sa rezultatom 37.12  u disciplini 300m
  •  Pehar za najbolju žensku ekipu: Čitluk
  •  Pehar za najbolju mušku ekipu: Prijedor


Nestlé i Savez nastavljaju dalje kako bi popularizirali sport i redovnu tjelesnu aktivnost u BiH i zajedno doprinijeli odgoju zdravijih generacija.

Takmičari Nestle Zdravo! atletskog kupa