Sort results by
Sort results by

Više od decenije ulaganja kompanije Nestlé u zdravije navike novih generacija u BiH

  • Almir Mukača, Nevena Pandža, Amel Tuka i Nikolija Stanivuković zajedno za podizanje svijesti o pravilnoj prehrani i važnosti redovnog bavljenja tjelesnom aktivnosti 
  • U sklopu Zdravo! projekta, educirano je preko 20.000 djece, 5.700 roditelja i skoro 100 nastavnika širom BiH
  • Zdravo! Kup važan za otkrivanje mladih nada bh. atletike
zdravo kup
Nazad na objave za medije

Sarajevo, 3. novembar 2021. – Nova sezona Zdravo! projekta počinje s još ambicioznijim planovima kompanije Nestlé, a sve u cilju podrške roditeljima u odgoju zdravijih generacija. Poznati kuhar Almir Mukača i sportski ambasadori, atletičari Amel Tuka i Nikolija Stanivuković, udružuju snage za zdraviju djecu u BiH. Tokom novembra i decembra ove godine, kompanija Nestlé će na svojim i kanalima partnera lansirati seriju edukativnih videa o kuhanju, ali i korisnim savjetima za održavanje forme kod kuće, ali i u školama. Ideja je iskoristiti poznata bh. lica i prednosti novih medija kako bi potaknuli roditelje i djecu na stvaranje zdravih navika od najranije dobi.

Nestlé je u saradnji s Atletskim savezom BiH još 2006. godine započeo lokalnu inicijativu Nestlé Školska Atletska Liga (NŠAL), kojoj je cilj bio poticanje djece školskog uzrasta na bavljenjem tjelesnom aktivnosti. Svjesni važnosti edukacije u promjenama stavova, 2012. godine se pokreće projekat „Zdravo!“ u osnovnim školama širom BiH, a u sklopu kojeg je do danas obuhvaćeno preko 20.000 djece, 5.700 roditelja i skoro 100 nastavnika i trenera sportskih klubova.

nikolija

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, važan je dio bh. zajednice i već više od deceniju ulaže u educiranje djece, roditelja, nastavnika širom BiH, te podržava realizaciju Zdravo! Atletskog kupa, koji je do danas kroz sport zbližio preko 2.500 djece u takmičarskom i finalnom dijelu, iz 8 bh. gradova (Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Zenice, Tuzle, Prijedora, Čitluka i Sokoca). Projekat je, između ostalog, podržao i napredak brojnih atletskih šampiona, prvaka, rekordera i članova reprezentacije BiH, poput mlade atletičarke Nikolije Stanivuković, koja je svoju karijeru započela upravo kroz Zdravo! kup.

„Zajedno smo napravili mnogo za mlade sportske nade. Na nama je sada da u projekat uključimo još više partnera i da koristi od edukacije ima sve veći broj djece u BiH, ali i da pomažemo onim sportskim talentima koje prepoznajemo iz godine u godinu kroz Zdravo! Kup,“ izjavio je Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH, zadužen za organizaciju i koordinaciju Zdravo! kupa.

,,Iako dio globalne Nestlé inicijative Za Zdraviju djecu, Zdravo! projekat je doista postao važan dio našeg doprinosa bh. zajednici. Svoju podršku projektu dali su mnogi s kojima dijelimo istu viziju i misiju, a to je odgoj zdravijih generacija i  zdravije budućnosti. Amra Džeko, Amel Tuka, Miran Karić i Danira Šabić, a od ove godine Almir Mukača, Nevena Pandža i Nikolija Stanivuković samo su neki od njih. Nastavljamo još ambicioznije dalje – s većim brojem djece i partnera, koje u 2022. godini planiramo uključiti u projekat,“  izjavila je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

amel tuka

Proteklih godina, projekat je doživio značajne iskorake – lansirana je prva digitalna kuharica za roditelje i djecu, producirani su edukativni i zabavni video materijali s poznatim kuharima koji su sa svojim malim pomoćnicima pripremali zdrava i brza jela, te ukazali na smanjenje otpada od hrane,  kao i uspješna saradnja s nutricionisticom Nevenom Pandžom.

U ovom mjesecu počinje nova sezona edukacije u školama i sportskim klubovima kroz Zdravo! projekat, kojom Nestlé nastavlja da ulaže u edukaciju novih generacija u osnovnim školama, promovirajući zdrave prehrambene i tjelesne navike.