Nestlé podržava bh. umjetnike: Izložba „Čista umjetnost“ predstavljena u Hrvatskoj

•    Umjetnička djela nastala od otpadnog materijala predstavljena na Greencajt festivalu

•    Preko 5.000 posjetitelja pokazalo interes za teme održivog i zelenog
Zvezda od plasticnog otpada

Sarajevo, 04.10.2021.  Prvi zeleni festival održan u Hrvatskoj, pod nazivom Greencajt, okupio je sve ključne aktere iz segmenta održivosti na jednom mjestu i kroz bogat program predstavio projekte zelenih entuzijasta. U sklopu festivala, predstavljeno je i pet umjetničkih djela nastalih od otpadnog materijala u sklopu Nestlé inicijative „Čista umjetnost“. Pet umjetnika je kreiralo djela od 250 kilograma otpadnog materijala i dalo im novu svrhu, te je na taj način poslana snažnu poruku o važnosti čuvanja prirode.

Pet unikatnih umjetnina djela su kreativnih ruku lokalnih bh. umjetnika Centra za umjetnost i umjetničku edukaciju „ArkA”: Marko Frančešćević (Morska zvijezda), Adis Lukač (Američki ždral), Hana Hurem (Kit), Denis Haračić i Eldina Kožljak (Podvodni VS zemljani svijet), te Samir Sućeska (Kornjača), pod vodstvom koordinatora, Amera Hadžića i Amele Hadžimejlić. Svako djelo, od kojih je najveće imalo promjer od čak 3 metra, predstavilo je izgled flore i faune ukoliko se o njima ne počnemo brinuti.

„Veliko je priznanje kada projekti poput Greencajt festivala iz Hrvatske prepoznaju važnost prekogranične saradnje, posebice na temu održivosti i očuvanja okoliša. „Čista umjetnost“ je novi projekat koji je Nestlé pokrenuo u BiH s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Želimo da inspirišemo građane kako bi malim, svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjenama. Potičemo i vlastite zaposlenike da se uključe i svojim pozitivnim primjerom također sudjeluju u kampanji, pa smo tako održali akciju čišćenja zelenih površina u kojoj je učestvovalo preko 40 volontera i u nekoliko sati skupili više od 4.500 kg otpada," izjavio je Milan Dukić, direktor prodaje Nestlé Adriatic u BiH.

Festival je ugostio više od 5.000 posjetitelja, koji su pokazali veliki interes za teme održivog i zelenog. Na čak 3.500 kvadratnih metara prostora, Greencajt je uz zabavnu i gastro zonu, na expo zoni predstavio 30 zelenih inicijativa i projekata, a posjetitelji su sudjelovali u 6 panel rasprava i 15 radionica na teme poput života u doba klimatske krize, podizanja svijesti o ekologiji, te o tome kako stvarati manje otpada u svakodnevnom životu.

ptica od plasticnog otpada

„Izuzetno smo zadovoljni odazivom i interesom koji je publika pokazala za Greencajt festival. Znali smo da postoji zanimanje za ove teme, ali posebno smo ponosni jer smo na jednom mjestu predstavili i spojili ključne aktere iz domene zelenog i održivog, a reakcije publike samo potvrđuju kako je interes za ovakvim temama. Željeli smo spojiti institucionalni pristup i individualni angažman pojedinaca ili malih skupina pojedinaca i mogu reći da smo uspjeli u tome i da smo kreirali sasvim novi sadržaj za naše posjetitelje“, zaključio je direktor Greencajta Vinko Filipić.

Između ostalog, festival je dotaknuo i teme poput gradova budućnosti, održivog razvoja kompanija i rješenja dugogodišnjih problema nedostatka prostora i infrastrukture neophodne za razvoj zelenih javnih politika i projekata.

Cilj inicijative „Čista umjetnost“ jeste da potakne svakog pojedinca na djelovanje kada je riječ o smanjenju otpada, recikliranja i ponovne upotrebe materijala, ali i očuvanja vodnih resursa i šuma. Upravo zbog, Nestlé je uključio mlade umjetnike da svojim likovnim izražajem doprinesu buđenju svijesti javnosti o ovoj bitnoj tematici i na taj način budu pokretači promjena u društvu, kako u BiH, tako i šire.

Glavna poruka festivala je bila da svi zajedno trebamo ubrzati napore u stvaranje infrastrukture koja mora biti u svrsi ciljeva zelene tranzicije ekonomije i društva, dok svaki pojedinac također ima odgovornost za boljitak planete.

Više pronađite na nestle.ba.