Sort results by
Sort results by

Nestlé nastavlja investirati u naš jedini dom – planetu Zemlju

Sadnja drveća u prirodi
Nazad na objave za medije

Iako pojam investicije najčešće asocira na finansijski dobitak, ovogodišnji moto Dana planete Zemlje, koji kaže „Investirajmo u našu Planetu“, podsjeća nas da naš najdragocjeniji kapital nije mjerljiv novčanim valutama. Uprkos tome, sve ukazuje na važnost baš ovakvih investicija – počevši već od uveliko prisutnih klimatskih promjena, kao i njihovog uticaja na naš svakodnevni život. Upravo zbog toga ne čudi potreba da, baš na današnji dan, analiziramo trenutno stanje i tražimo odgovor na pitanje – da li se, i koliko, u našoj lokalnoj sredini bavimo ovim pitanjem? Jedan od pozitivnih primjera vrijednih pažnje predstavlja najveća prehrambena kompanija na svijetu, Nestlé, koja u Bosni i Hercegovini, slično kao i u ostatku svijeta, provodi različite aktivnosti s ciljem očuvanja okoliša.

„Nit vodilja našeg svakodnevnog djelovanja jeste želja da poboljšamo kvalitet života i doprinesemo zdravijoj budućnosti, a aktivnosti koje doprinose očuvanju ili unapređenju životne sredine su definitivno dio tog zadatka. Pritom, finansijska ulaganja u ovom kontekstu najčešće nisu dovoljna. Podjednako je bitno uložiti vrijeme u podizanje svijesti o važnosti ovog pitanja, za što je, primjerice, Dan planete Zemlje idealna prilika. Isto tako, važno je i kontinuirano educirati o načinima na koje mi, kao pojedinci, možemo svakodnevno doprinositi. U tom smjeru se kreću sve naše aktivnosti – od teoretskog dijela podizanja svijesti, do onog praktičnog, kojim konkretno doprinosimo unapređenju situacije.“  ističe Milan Dukić, voditelj prodaje kompanije Nestlé za Bosnu i Hercegovinu.

Jedna od nedavno realizovanih aktivnosti, koja je izazvala pozitivne reakcije javnosti, jeste izložba „Čista umjetnost“. Za ovu izložbu, umjetnici su od otpada stvarali velike skulpture, koje su potom izložili u Sarajevo City Centru, s ciljem da prolaznike podstaknu na djelovanje po pitanju smanjenja otpada, recikliranja i ponovne upotrebe materijala, ali i očuvanja vodenih resursa i šuma. Ova izložba realizovana je u partnerstvu sa Udruženjem Ruke i Let's Do It BiH.

"Uvijek nam je drago kada imamo partnere za realizaciju kreativnih, a pritom korisnih projekata, kakva je bila ova izložba. Ključno je kontinuirano podsjećati naše sugrađane na važnost zaštite okoliša, ali i na to da otpad nije samo smeće, već jako bitan i nedovoljno iskorišten resurs.“ istakla je Nejra Šehić, PR Udruženja građana „Ruke“, projekat Let's Do It BiH.

Tokom izložbe, realizovano je i simbolično doniranje vrtnih sadnica školama u BiH jednostavnim pritiskom na dugme tastera, pa su građani, za manje od 12 sati, osigurali sadnju više od 3.000 sadnica. Među prvima su ih zasadili učenici dvije škole JU "Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju" iz Zenice i OŠ ”Brčanska Malta” iz Tuzle.

“Ove godine, naše školsko dvorište postalo je bogatije za veći broj raznih sadnica koje, osim što ukrašavaju dvorište, učenicima bude svijest o važnosti stabala za očuvanje životne sredine i čistog zraka“, ističe Mirela Osmanović, nastavnica tjelesnog i zdravstvenog odgoja JU OŠ „Brčanska Malta“ iz Tuzle. 

Saradnja sa školama, dakako, nije slučajna. Obzirom da za učenike praktičan vid edukacije ima višestruku korist, iz kompanije su odlučili da i ove godine nastave sa aktivnostima „Čista umjetnost“. Tako će, već u septembru, učenici osnovnih škola u BiH od reciklirajućeg materijala stvarati umjetnost i ujedno učiti o štetnosti otpada, ali i o važnosti recikliranja i ponovne upotrebe, kako bi naš jedini dom, planetu Zemlju, učinili ljepšom i uslovnijom za život svim bićima. Do tada, kompanija nastavlja sa ostvarivanjem svojih dugogodišnjih planova, poput onog da do 2025. godine 100% njihove ambalaže bude moguće reciklirati ili ponovo upotrijebiti, ili da do 2050. godine postignu neto- nultu emisiju u svim proizvodnim procesima. Svi ovi napori ukazuju samo na jedno – i naša lokalna sredina ima pozitivne primjere brige o okolišu. Na nama je da ih pratimo.