Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nestlé među osnivačkim članicama Evropskog saveza za čisti cestovni prevoz tereta, koji poziva na ekološki prihvatljiviji cestovni prevoz tereta

Nazad na objave za medije
Wed, 07/15/2020 - 02:18

Nestlé se danas pridružuje Evropskom savezu za čisti cestovni prevoz tereta. Ova jedinstvena koalicija okuplja nevladine organizacije, špeditore, kompanije za logistiku i proizvođačke kompanije, a njihov zajednički cilj je ubrzati dekarbonizaciju cestovnog prevoza tereta u EU.

Dok se evropske zemlje nastoje oporaviti od pandemije COVID-19, Nestlé i ostale članice ovog saveza pozivaju vlade da ulažu i ubrzaju prelazak na zeleniji promet. Daljnje smanjenje količine CO2 i drugih  zagađivača zraka koji proizlaze iz cestovnog prevoza tereta pomoći će ostvarenju ciljeva Evropskog zelenog sporazuma i Evropu učiniti prvim karbonski neutralnim kontinentom.

Paul Lammers, šef lanca opskrbe za kompaniju Nestlé u zoni Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, rekao je: „Ponosni smo što smo među osnivačima Evropskog saveza čistog cestovnog prevoza tereta. Poboljšanje efikasnosti našeg prevoza i distribucije ključno je ako želimo postati klimatski neutralni do 2050. godine. Od 2014. godine smo, u području logistike, smanjili emisiju CO2 u Evropi za više od 10%. Više kamiona s nultom emisijom i potrebne infrastrukture pomoći će ubrzati taj korak.“

Nestlé je već u utrci za postizanje klimatske neutralnosti. U septembru 2019. godine kompanija je najavila svoju ambiciju za postizanjem nulte neto emisije stakleničkih gasova do 2050. godine. Nestlé će objaviti plan za dostizanje ovog cilja, uključujući i privremene ciljeve. 

Neke od konkretnih aktivnosti kompanije za poboljšanje vlastitog prevoza i distribucije uključuju:

- Nedavno otvaranje Evropskog centra za planiranje prometa pomaže u upravljanju svim prekograničnim prevoznim operacijama kompanije Nestlé u Evropi na efikasniji način. U optimizaciji dragocjenih prevoznih resursa zasigurno će pomoći smanjivanje pređenih kilometara, bolje punjenje kamiona i povezivanje putovanja.

- Gdje god je to moguće, Nestlé mijenja cestovni prevoz održivijim načinima prevoza. Primjerice, u Francuskoj je kompanija, umjesto kamionima, svoje boce vode brenda Perrier prevozila električnim vozom, čime je zamijenjeno 27.000 putovanja kamionom.

- Ubrzanje prema alternativnim gorivima i električnim kamionima gdje su rješenja već dostupna. U Italiji, Nestlé zajedno sa svojim saobraćajnim partnerima sarađuje na korištenju kamiona s ukapljenim prirodnim gasom (eng. LNG – Liquified Natural Gas). Kompanija također nastavlja blisko sarađivati ​​s industrijom na razvoju tehnologije električnih kamiona, posebno za kratka putovanja. To će se uskoro ostvariti za neke dijelove prevoznih operacija kompanije Nestlé u Evropi.