Projekat „Zdravo!“ unaprijedio znanje učenika o pravilnoj prehrani za 12%

To Press Releases listSarajevo,jun 6, 2014

Projektom Zdravo! obuhvaćeno više od 1.000 učenika iz 27 osnovnih škola iz Banje Luke, Čitluka, Kiseljaka, Mostara, Pala, Sarajeva, Tuzle i Zenice. Istraživanje pokazalo da nakon edukacije naši osnovci imaju razvijeniju svijest o pravilnim prehrambenim navikama te važnosti bavljenja fizičkim aktivnostima.

Učenici sedmih razreda osnovnih škola unaprijedili su znanje o zdravom načinu života – potvrdila su to istraživanja pod okriljem druge sezone projekta „Zdravo!“, koji je kompanija Nestlé realizirala u saradnji sa Atletskim savezom Bosne i Hercegovine. Projekat je dobio pozitivna mišljenja Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH te Ministarstva prosvjete i kulture RS, a obuhvatio je više 1.000 učenika iz 27 osnovnih škola iz osam bh. gradova.

„Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržava ovaj i slične projekte koji ukazuju na važnost pravilne prehrane djece školskog uzrasta. Raduje nas činjenica da su ove sezone, zahvaljujući projektu “Zdravo!”,  učenici unaprijedili svoje znanje o ovoj vrlo važnoj temi. Upravo je edukacija jedan od ključnih faktora u podržavanju napora javno-zdravstvenih institucija u prevenciji pretilosti mladih,” poručio je povodom završetka projekta federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Najboljim mladim sportašima proglašeni su učenici škole „Zmaj Jova Jovanović“ iz Banje Luke koji su u sklopu Nestlé atletskog „Zdravo!“ kupa ostvarili najbolje rezultate. Nagradu za najbolji kreativni uradak dobila je škola „Mula Mustafa Bašeskija“ iz Sarajeva, dok su najbolji u znanju bili učenici osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” iz Mostara. Edukativne materijale projekta osmislili su stručnjaci iz tima doc.dr.sc. Darije Vranešić Bender, dok su profesori fizičkog vaspitanja kroz četiri modula učenicima prenijeli znanje. Sedmaši su tako učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, tijelu i hrani te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike.

„Ovaj projekat otkriva mnogo o prehrambenim i životnim navikama mlade populacije i omogućava nam da utječemo na formiranje zdravih navika koje će ih dalje pratiti kroz život. Naime, podaci koje smo dobili analizirajući ankete govore da 80% učenika zna koje namirnice treba sadržavati tanjir pravilne prehrane, 90% ih je svjesno da se najviše energije sagorijeva trčanjem, dok ih 69% zna da je potrebno da dnevno budu fizički aktivni minimalno 60 minuta,“, kazala je Aleksandra Malešević, nutricionistica kompanije Nestlé za regiju, komentirajući drugu sezonu projekta „Zdravo!“. Dodala je da je nužno da škole, ali i roditelji shvate važnost svoje uloge pri kreiranju pozitivnih navika o prehrani, zdravlju i zdravom životu djece.

Rezultati anketa dodatno su pokazali da je nakon edukacije 81% učenika znalo šta je anoreksija nervoza, a 73% koje su nutrijenti važni za zdrave kosti. Osim toga, 50% njih znalo je koji je preporučeni dnevni unos soli u organizam. Znanje o osnovnim grupama namirnica ima 49% djece.

Kako bi dodatno motivirao učenike da se redovno bave tjelesnim aktivnostima, projekt je podržao i naš poznati sportaš – atletičar Amel Tuka, vicešampion Europe u trci na 800 metara.