Prekomjeran unos šećera i soli – teme su o kojima treba jačati javnu svijest

Više od 2000 sedmaša iz 30 osnovnih škola unaprijedilo znanje o zdravim životnim navikama za ukupno 14%

U projektu Zdravo! učestvovalo je više od 2.000 sedmaša iz 30 osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine. Školarci su, kroz četiri školska časa, stekli znanje o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrana na tijelo, ali i savjete za praktičnu primjenu usvojenog znanja. Nakon edukacije njihovo je znanje unaprijeđeno za ukupno 14%.  Zdravo! je projekat koji su zajedno realizirali Atletski savez Bosne i Hercegovine i kompanija Nestlé. Cilj je stvoriti svijest o važnosti zdravih životnih navika kod djece, a koje su ključne za prevenciju pretilosti i prekomjerne težine i s njima povezanih najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

U sklopu projekta provedeno je Istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika sedmih razreda, koje je u ovoj sezoni pokazalo da 79 % djece zna da su integralne žitarice bolje od obrađenih jer nisu oljuštene, pa samim tim sadrže više vitamina, minerala i vlakana. Također, 77 % učenika odgovorilo je da tanjir pravilne prehrane treba da sadrži voće, povrće, žitarice, proteine, mlijeko, vodu i masti, dok 75 % djece zna da se najviše energije troši prilikom trčanja. Isti procenat učenika anoreksiju prepoznaje kao strah od debljanja u kojem osobe izbjegavaju hranu s ciljem gubljenja tjelesne mase. Najveći pomak u znanju, prilikom testiranja, djeca su pokazala u odgovorima na pitanje o glavnim izvorima energije 6% vs. 33%, potom o anoreksiji nervozi 52% vs. 75%, te o pravilnoj prehrani 58% vs. 77%.

,,Pod okriljem projekta Zdravo!, tokom četiri sezone, više od 5.200 učenika iz cijele BiH imalo je koristi od edukacije. Profesori tjelesne kulture, koji provode projekat u školama, s nama dijele pozitivna iskustva i potvrđuju da je interes djece veliki. S druge strane, istraživanja u sklopu projekta ukazala su na teme kojima se trebamo više posvetiti, a koje su vezane za prekomjeran unos soli i šećera. Naime, najmanji broj učenika je, prilikom testiranja, dao tačne odgovore na pitanja iz ove oblasti. Stoga je ključno zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora s ciljem pružanja podrške roditeljima u odgajanju zdravijih budućih generacija,'' poručila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju - Nestlé Adriatic.

Najveći pomak u znanju ostvarili su učenici osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora, dok je nagradu za najbolji kreativni rad dobila osnovna škola “Kiseljak 2” iz Zabrđa. Najuspješnija u sportskom dijelu projekta „Zdravo!“ bila je osnovna škola “Sokolac“ iz Sokoca. Najbolji mladi atletičari bili su Katarina Lemez, koja se takmičila u disciplini trčanje na 800 metara, te takmičar u skoku udalj, Pavle Čeranić. Ovaj projekt dio je globalne Nestlé Helthy Kids (Zdrava djeca), koji se provodi i u Hrvatskoj i Srbiji.  Promatrano na uzorku, najopsežniji je takve vrste u regijii,  a njegovu važnost prepoznali su Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS te  Amel Tuka, jedan od najboljih svjetskih atletičara.