Preko 30.000 učenika iz regije u pet godina obuhvaćeno Nestlé programom učenja o pravilnoj prehrani

To Press Releases listSarajevo,okt 21, 2015

Gledano prema ukupnom dosegu ovo je najopsežniji program takve vrste u regiji.
Samo u Bosni i Hercegovini, do sada su učestvovale 83 škole i 5.250 učenika širom zemlje usvojilo je osnovne postavke pravilne prehrane

Evropa je suočena s velikim brojem pretile djece i adolescenata, čak 23% 11-godišnjaka i 19% 13-godišnjaka pati od prekomjerne tjelesne težine. Edukacija o prehrani i životnim navikama danas se više ne događa isključivo unutar porodice, već veliku ulogu imaju i obrazovne ustanove, javni sektor, ali i prehrambena industrija. Nestlé je još 2009. pokrenuo globalnu inicijativu Zdrava djeca (Healthy Kids) unutar kojega je bosanskohercegovački program Zdravo ove godine ušao u svoju četvrtu sezonu. Projektom će u školskoj godini 2015/16 biti obuhvaćeno 2.000 sedmaša osnovnih škola diljem Bosne i Hercegovine.  

Projekt se također provodi u Srbiji i Hrvatskoj i ukupan broj djece iz regije koja su imala koristi edukacije od njenog početka do danas prelazi 30.000. Posebnost ovog projekta je u tome što isključuje bilo kakvu promociju Nestlé proizvoda te je, promatrano na uzorku, ovo je najopsežniji program takve vrste u regiji. 

,,Zajedno s 300 partnera iz 80 zemalja širom svijeta Nestlé ulaže znatne napore kako bi educirao 7,5 miliona djece godišnje o ovoj važnoj temi. Kada je riječ o zemljama u regiji, povratne informacije koje imamo od profesora tjelesne kulture koji provode projekt jako su pozitivne, a interes djece velik čemu idu u prilog i rezultati mjerenja pomaka u znanju učenika nakon edukacije od 14% prosječno. Kako bi utjecaj na društvo bio još veći ključno je zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora, a sve s ciljem pružanja podrške roditeljima u odgajanju zdravijih budućih generacija'', - izjavila je Olivera Međugorac, Voditeljica komunikacija i marketinških servisa Nestlé Adriatic.  

Zadnji rezultati istraživanja stavova i navika vezanih uz prehranu i fizičku aktivnost, a koje se provodi u sklopu projekta, ukazuju na slične trendove u regiji.  Na pojavu prekomjerne tjelesne težine kod djece utječu različiti faktori, no najčešće se kao „krivci“ za pretilost djece ističu prekomjeran unos energije te nedostatak fizičke aktivnosti.

Rezultati tako pokazuju da više od 80% učenika ima naviku doručkovanja svaki dan, no također imaju naviku preskakanja obroka . U Hrvatskoj i Srbiji svako treće dijete nema 5 obroka dnevno, a u Bosni i Hercegovini svako četvrto. U prosjeku 7% djece iz regije nikada ne jede u školi, a nekoliko puta dnevno slatkiše  konzumira  gotovo 29% djece u Srbiji,  20% u Hrvatskoj te 9% djece u BiH.

U trenu provođenja istraživanja se 41% učenika iz Srbije, 24% iz BiH i 17% iz Hrvatske redovno bavilo fizičkom aktivnošću minimalno sat vremena dnevno, što je alarmantan podatak.  Dodatno, rezultati su pokazali kako prosječno 30% djece iz regije svakodnevno sjedi pred ekranom više od dva sata dnevno. 

U sklopu projekta učenici kroz četiri školska sata uče o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, utjecaju hrane i fizičke aktivnosti na tijelo te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike. Zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora nužno je kako bi se kroz edukaciju i promoviranje pravilne prehrane i aktivnog života spriječila pojava pretilosti od najranije dobi. Tako se i ove sezone projekat provodi u suradnji s Atletskim savezom Bosne i Hercegovine te ima podršku Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, te Ministarstva prosvjete i kulture RS.