Nestlé smanjuje potrošnju vode za 40 % u poslovanju diljem Europe

To Press Releases listSarajevo,mar 28, 2014

Kompanija Nestlé obvezala se značajno smanjiti korištenje vode u Europi, pa će tako potrošnju vode u svojim europskim proizvodnim pogonima smanjiti za čak 40 % do 2020. godine, u usporedbi s 2010. U tom je smislu, već u periodu od 2004. do 2010. potrošnja vode u poslovanju na europskom tržištu smanjena je za 36 %.

 
„Iako se nestašica vode uglavnom povezuje s južnim područjima, ovaj problem značajan je i u Europi. Postavljene ciljeve ostvarit ćemo kombinirajući edukaciju, promjene u ponašanju, brza i učinkovita rješenja te indirektne investicije“ – izjavio je Laurent Freixe, izvršni potpredsjednik kompanije Nestlé za Europu.

Potrebe za vodom i dalje rastu, a prema podacima kojima raspolaže Europska komisija, nestašicom vode pogođena je jedna od deset osoba koje žive u Europi.

 
Nestlé je već smanjio korištenje vode po toni proizvoda za jednu trećinu od 2005. godine te ulaže u smanjenje potrošnje vode od 40 % do kraja 2015. Radi se, također, i na sistematskoj reviziji vodnih resursa te se identificiraju „žarišta“ koja će biti prioritet za investiranje.

Kako bi obveze preuzete na razini Grupe prenijela na lokalna tržišta, kompanija Nestlé je u tvornici La Penilla u Španiji smanjila upotrebu vode po toni proizvedenog proizvoda za gotovo dvije trećine u periodu kraćem od 12 mjeseci. Ovo je postignuto zahvaljujući programu učinkovitog korištenja vode te ulaganju od milijun eura, koje uključuje i nove rashladne pogone.

 
Istovremeno tvornica Gurvan u Velikoj Britaniji ima cilj reciklirati pola miliona litara vode ekstrahirane iz mlijeka, koje se koristi za proizvodnju čokolade svaki dan. Od 2009. godine tvornica je sačuvala 40 % vode, a do kraja tekuće godine planira smanjiti potrošnju vode za čak 84 %.