Nestlé pokreće Politiku zaštite majčinstva za svoje zaposlenike

To Press Releases listSarajevo,jun 30, 2015

Kompanija Nestlé nedavno je pokrenula globalnu politiku zaštite majčinstva za svoje zaposlenike. Procjenjuje  se da ova Politika  predstavlja jedan od najnaprednijih programa ove vrste u industriji.

Politika, koja se temelji na konvenciji za zaštitu majčinstva Međunarodne organizacije rada (ILO), utvrđuje minimalne standarde koji se moraju usvojiti za sva radna mjesta unutar kompanije širom svijeta do 2018. godine, te osigurava najmanje 14 sedmica plaćenog porodiljskog odsustva i pravo da produže odsustvo za dodatnih šest mjeseci.

Politikom su obuhvaćeni  primarni skrbnici novorođenčadi, uključujući muške zaposlenike i usvojitelje. 

 

Također program uključuje i zaštitu statusa zaposlenika, fleksibilan oblik organizacije rada te osiguranu sobu za dojenje za vrijeme radnog vremena u glavnim kancelarijama, kao  radnim mjestima s više od 50 zaposlenika. Nestlé trenutno ima više od 190 soba za dojenje u svojim postrojenjima širom svijeta.

Peter Vogt, zamjenik izvršnog potpredsjednika i generalni direktor za ljudske resurse kompanije Nestlé SA  u povodu donošenja politike je izjavio:  "Ovaj program će nam pomoći u unapređenju podrške majkama i njihovim porodicama u našim kancelarijama širom svijeta te će učvrstiti našu podršku isključivom dojenju u prvih šest mjeseci djetetovog života".

Na linku možete pogledati intervju Paula Bulcke-a za Fortune Magazine u kojem govori o Politici zaštite majčinstva te saznati više o predanosti kompanije ka poboljšanju rodne ravnoteže među svojim zaposlenicima.