Naučnici kompanije Nestlé pomažu uspostaviti centar za istraživanje Alzheimerove bolesti

To Press Releases listSarajevo,avg 20, 2015

Naučnik Gene Bowman, voditelj Odjela za starenje i kognitivno zdravlje Nestléovog instituta zdravstvenih nauka (NIHS), jedan je od suosnivača prvog istraživačkog centra posvećenog prehrani, metabolizmu i demenciji. Centar, poznat i kao „Područje od profesionalnog interesa“, osnovan je pri Međunarodnom društvu za napredno istraživanje i liječenje udruženja za Alzheimerove bolesti (ISTAART).

Centar za istraživanje Alzheimerove bolesti imat će ključnu ulogu u povezivanju naučnika s kliničkim radnicima te će promovisati suradnju i omogućiti članovima da dijele najnovija saznanja iz ovog područja. 

„Danas na raspolaganju imamo niz studija koje ukazuju na povezanost prehrane i demencije, no potrebna su daljnja istraživanja kako bismo tu vezu u potpunosti razumjeli te donijeli naučne zaključke i preporuke“, – izjavio je Gene Bowman, koji je ujedno postao i prvi predsjednik ovog istraživačkog centra posvećenog prehrani, metabolizmu i demenciji. Dodatno je istakao kako trendovi starenja svjetskog stanovništva upućuju na sve veću potrebu javno-zdravstvenih institucija za ovakvim istraživanjima. Godine 2000. procijenjeno je, naime, da je 600 miliona ljudi širom svijeta starije od 60 godina, dok se vjeruje da će do 2025. godine ta brojka dostići 1,2 milijarde. Time se sve više osoba na svijetu susreće s rizikom razvoja hroničnih bolesti povezanih sa starenjem, među kojima je i demencija. 

Projekti poput ovog učvršćuju predanost kompanije Nestlé u stvaranju novih pristupa istraživanjima i razvoju tehnologije te omogućuju zdravstvenim i naučnim zajednicama lakši pristup najnovijim saznanjima i dostignućima iz područja prehrane, a kako bi se osiguralo stalno poboljšanje zdravstvene zaštite za ljude svih dobnih skupina.