Sort by
Sort by

Vrste iskrivljenja kralježnice

 

Kad govorimo o stečenom iskrivljenju kralježnice (koje se razvilo tokom vremena) bitno je uzeti u obzir sljedeće faktore:

- Iskrivljenje kralježnice nije gripa i ne prolazi za sedmicu ili dvije. Liječenje zahtijeva vrijeme, dosljednost i godine intenzivnog i usmjerenog rada!

- Iskrivljenje kralježnice nije nešto što dijete može prebroditi ili što će proći samo od sebe.

- Iskrivljenje kralježnice je posljedica nepravilnog držanja i mišićne neravnoteže.

 
Vrste iskrivljenja kralježnice:
 
SKOLIOZA – DEFORMITET KRALJEŽNICE KOJI SE MANIFESTIRA U BOČNOJ ZAKRIVLJENOSTI KRALJEŽNICE (ULIJEVO ILI UDESNO)

Skolioza - Deformitet kralježnice koji predstavlja bočna iskrivljenost kralježnice. Ako kralježnica kod potpuno zdrave osobe izgleda ispravljenom, kod skolioze je ona zakrivljena ulijevo ili udesno a najčešće se manifestira u obliku slova S. Zbog nepravilnog opterećenja pršljena, oni se polako pomiču od svoje ose što znatno povećava opterećenje međukralježničnih pršljena što vodi do ukočenosti, nelagodnosti, utrnulosti nogu i ruku, učestalih bolova u oblasti vrata, ramena i kralježnice. Skolioza može nastati i kao posljedica ravnog stopala. U slučaju kad postoji ravno stopalo, tijelo automatski traži svoju "udobnu" poziciju a funkciju amortizera preuzima kralježnica. Jedan od prvih simptoma skolioze je razlika u nivou ramena i asimetrija udaljenosti od ramena do struka.

U početnom stadiju (funkcionalna skolioza) primjećuje se asimetrični zavoj u jednom dijelu sa strane kralježnice, kakvu nema u drugom dijelu, dok se u poodmakloj fazi (strukturna skolioza) primjećujе izbočina ili zakrivljenje jedne od dviju polovica prsa naprijed i dijametralno nazad. Taj vid asimetrije koja je iznesena u vremenu i nije tretirana posebno odabranim i strukturiranim vježbama vodi do diskopatije, hernije pršljena na različitim nivoima i trajnih oštećenja unutrašnjih organa.

KIFOZA – POVEĆANA ZAKRIVLJENOST U GORNJEM DIJELU KRALJEŽNICE (TORAKALNI DIO), KOJA VODI DO STVARANJA GRBE
 
Kifoza - povećana zakrivljenost u gornjem dijelu kralježnice (torakalnom dijelu), koja vodi do stvaranja grbe. Često uz kifozu postoji i lumbalna lordoza (pojačana zakrivljenost struka unutra prema oblasti abdomena) – okruglo-udubljena leđa. Slično ostalim vrstama iskrivljenja kralježnice (skolioze, lordoze) ova vrsta asimetrije/iskrivljenja vodi do ukočenosti, jakih bolova u oblasti kralježnice, ramena i vrata te sprečava normalno funkcioniranje unutrašnjih organa i tkiva. Preduvjet za razvoj kifoze su nepravilni/pogrbljeni položaj tijela, nepravilni položaj sjedenja, dugotrajno sjedenje i nedostatak kretanja, ubrzani rast u dobi puberteta, nesvjesna želja sakriti grudi koje rastu kod djevojčica, velike grudi kod žena itd.
 
LORDOZA – POVEĆANA ZAKRIVLJENOST STRUKA UNUTRA PREMA OBLASTI ABDOMENA (LUMBALNI DIO – DONJI DIO KRALJEŽNICE)
 
Lordoza - povećana zakrivljenost struka unutra prema oblasti trbuha. Postoji kod pacijenata opuštenih trbušnih mišića. To je stanje (problem) koje često postoji i brojni ljudi niti ne znaju da je njihov položaj tijela preduvjet za jaku bol u donjem dijelu kralježnice u određenom momentu njihovog života. Povećana lordotična zakrivljenost preduvjet je i za nastajanje lumbalne hernije pršljena, zbog pomicanja centra težine ljudskog tijela uslijed trudnoće, dugotrajnog stajanja u uspravnom položaju, nošenja tereta itd. Povećana zakrivljenost struka često je popraćena i kifotičnim držanjem ili tako zvanim okruglo-udubljenim leđima.
 
Autor: Marusya Ivanova