Sort by
Sort by

Nestlé zdravo - Program zdrave djece

Healthy Kids

U sklopu globalne inicijative Healthy Kids, Nestlé i u Bosni i Hercegovini educira učenike o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću.

Nestlé je najveća prehrambena kompanija na svijetu, koja u svom asortimanu ima više od 10 000 različitih proizvoda, posluje u 86 zemalja svijeta i posjeduje 468 tvornica te 34 vlastita istraživačko-razvojna centra.

Svjestan utjecaja koji industrija ima kada je riječ o prehrambenim navikama potrošača, Nestlé je, još 2008. godine, zajedno sa predstavnicima najvećih svjetskih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane i bezalkoholnih pića, potpisao globalnu obvezu po kojoj se poduzimaju daljnje aktivnosti kako bi se implementirala Globalna strategija za prehranu, tjelesnu aktivnost i zdravlje, izdana 2004. godine od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Na tom putu, Nestlé 2009. godine na globalnom nivou pokreće inicijativu Healthy Kids Programme, kojoj je cilj educirati osnovnoškolsku djecu o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, a u kojem je promocija proizvoda internim politikama strogo zabranjena. Cilj je, do 2030. godine, pomoći 50 miliona djece da vode zdravije živote.  

 

Stvaranje zajedničke vrijednosti – od Nestlé školske atletske lige do Healthy Kids

Healthy Kids se u Adriatic regiji razvio iz Nestlé Školske Atletske Lige (NŠAL), inicijative koja je započeta 2006. godine u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Ova inicijativa je u regiji obuhvatila gotovo 45.000 djece, a djeca su se natjecala u 6 atletskih disciplina. Cilj Nestlé školske atletske lige bio je stvaranje pozitivnih navika kroz poticanje bavljenjem tjelesnom aktivnošću kod djece školskog uzrasta. 2011. godine NŠAL se transformira u Healthy Kids projekt, te pored isticanja važnosti bavljenja tjelesne aktivnosti, veliki naglasak stavlja i na  edukaciju o pravilnoj prehrani. Tako se u saradnji sa Atletskim savezom BiH, Hrvatskih školskim sportskim savezom i Savezom za školski sport Srbije provode lokalni projekti pod nazivima „Zdravo!“ u BiH, „Vrtim Zdravi Film“ u Hrvatskoj, „ZdravoRastimo“ u Srbiji. Ukupan broj djece koja su imala korist od edukacije danas je veći od 180.000.

 

Nestlé Zdravo!

Nestlé Zdravo! kup je program edukacije učenika osnovnih škola o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti, kojim kompanija Nestlé, u saradnji sa Atletskim Savezom BiH, nastoji da doprinese razvoju zdravijih generacija. U BiH se ovaj projekat implementira već više od 10 godina, a u njemu je do sada učestvovalo više od 20.000 djece. U okviru projekta realizuju se edukativne radionice za djecu, te Nestlé Atletski Kup, gdje se djeca takmiče u nekoliko atletskih disciplina. Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke