Sort by
Sort by

Kafa: kako ti pomaže u lakšem učenju?

 
Doručak uglavnom nije potpun bez šoljice kafe jer Vam ona pomaže da se razbudite i započnete dan s više energije. A za one koji se pripremaju za ispite ili žele steći nova znanja, kafa može biti pouzdan saveznik!
Ako ste se ikad zapitali kako Vam kahva može pomoći kod učenja, evo koje su njezine prednosti: 
 
Možete se lakše usredotočiti
Produktivnost pada kada se ne možete usredotočiti na ono što učite, ali kahva može pomoći! Tvar u kahvi koja nas razbuđuje je kofein, a to nam pomaže da se usredotočimo na zadatak.
Kratkotrajno pamćenje je poboljšano
To se također naziva radna memorija i pomaže Vam kada učite nove stvari. Kofein može pomoći radnoj memoriji jer smanjuje umor i povećava moć koncentracije, posebno kad se morate usredotočiti na nove informacije.
Povećava pažnju
Drugim riječima, kofein nas budi! Zbog toga je kahva tako popularan izbor za doručak ili prije nego što započnete s radom. Ako ujutro nemate vremena za uživanje u kahvi, potražite jedan od aparata za kavu NESCAFÉ Alegria na putu prema fakultetu ili poslu.
Bit ćete bolje raspoloženi
Svakodnevno učenje može biti zamorno. Stoga je preporučljivo odmoriti se ako se ne možete koncentrirati ili ako ste umorni. Uživajte u šoljici kahve s mlijekom! To će potaknuti Vaša osjetila i moći ćete se vratiti poslu s više energije i bolje raspoloženi.
Dakle, kahva je napitak s mnogim blagodatima, a umjereno konzumiranje 3-4 šoljice dnevno može povećati Vašu produktivnost, što će Vam pomoći tokom studija. Za dodatnu energiju možete kombinirati i šoljicu kahve sa zdravim međuobrokom.
 
Sretno s učenjem!  
 

Jeste li znali?

  • Zrna kafe su sjemenke plodova koji rastu na grmolikim biljkama u tropskom području!
  • Broj šoljica kafe konzumiranih dnevno u svijetu iznosi oko 2,25 milijardi.
  • Proizvodnja kafe u Južnoj i Srednjoj Americi čini oko 67% ukupne svjetske proizvodnje.
  • Porijeklo kafe je nepoznato, ali legenda kaže da je prvu kahvu napravio jedan pastir, nakon što je primijetio da mu je stado koza postalo energičnije zbog plodova koje je jelo!