Sort by
Sort by

10 najhranljivijih jesenjih vrsti voća i povrća

 
Iako temperature postaju niže, Vaše su mogućnosti raznolike u pogledu zdrave prehrane. Zemlja je prepuna različitog povrća i voća, a dokaz tome su ekotržnice i velike i male trgovine koje imaju sve što Vaše srce želi. Sada nemate izgovor da ne jedete uravnoteženo i kuhate dobro.
1. Jabuke
Iako su dostupne cijele godine, jesen je doba jabuka i jedino razdoblje kada ih možete jesti svježe ubrane. Njihov je okus sada drugačiji, za razliku od prošle godine.
Roditelji i liječnici uvijek su bili u pravu kada su nam preporučivali da jedemo jabuke. To voće sadrži mnoge antioksidanse koji pomažu u smanjenju rizika od različitih oboljenja. Prehrana koja obiluje antioksidansima pouzdan je saveznik protiv starenja.
Jabuke obiluju vitaminom C i pomažu u borbi imunološkog sistema protiv vanjskih utjecaja. Pektin, koji se nalazi u svim jesenjim plodovima s jestivom korom, bori se protiv bakterija u crijevima i snižava holesterol. Zbog toga se kora jabuke ne smije uklanjati, već se treba obavezno jesti - većina hranljivih sastojaka i vitamina nalazi se tamo.
Mnoštvo je recepata u koje možete uključiti jabuke.
Evo nekoliko ideja: pita od jabuka, pečene jabuke, tarte tatin s jabukama, povrtne salate s jabukama, kompoti i još mnogo toga.
 
2. Kelj pupčar
Iako potječe iz Belgije, kelj pupčar može se naći u svakoj zemlji, uključujući Rumuniju, no jesen je idealno razdoblje da ga konzumirate.
Kelj pupčar obiluje vlaknima, vitaminima C, K i folnom kiselinom, a pomaže kod probave, regulira nivo šećera u krvi, olakšava unos kalcija u kosti i zgrušavanje krvi.
Kelj pupčar može biti prava poslastica i važan izvor hranljivih sastojaka ako se pravilno priprema. Evo nekoliko ideja: glavicu prerežite na polovice, poprskajte s malo maslinovog ulja, začinite solju i biberom te sve zapecite u pećnici. Ispast će odlično.
 
3. Cvjetača
Žene u cvjetači preprepoznaju saveznika dostojnog povjerenja. Cvjetača je nepogrešiva alternativa za sve one koji su na dijetama za mršavljenje i žele zamijeniti brašno i tijesto nečim drugim: na primjer, tijestom za pizzu od cvjetače.
Njezina se popularnost duguje činjenici da ima vrlo malo ugljikohidrata i jedan je od najboljih izvora vitamina C i K. Također, folna kiselina koju sadrži korisna je za svaku ženu koja namjerava roditi jer sprečava razvoj patologije nervnog sistema fetusa.
Osim klasičnih načina kuhanja cvjetače sjeckanjem ili pečenjem u pećnici, možete se odlučiti upotrijebiti je za razne krem juhe ili kao zamjenu za tijesto.
 
4. Kruške
Kruška je kraljica sezone. Njihov je miris jedinstven, a aroma je neupitna. Kruške su vrlo zdrav, hidratantan i hranljiv međuobrok. Sadrže puno vitamina i hranljivih sastojaka, lako ih je jesti i nisu teške niti za žvakanje niti za probavni sistem.
Kruške sadrže ugljikohidrate i pektin koji je detoksikator, regulira gastrointestinalni trakt i nudi pravu pomoć Vašem imunološkom sistemu. Također, kruške pomažu tijelu da bolje zadrži kalcij.
Uživajte u kruškama konzumirajući ih na običan način ili u kolačima s tvrdim tijestom, u pećnici, u obliku sirupa ili kuhane u kompotu.
 
5. Grožđe
Grožđe - užitak sezone, razlog zašto je jesen tako omiljena. U pravilu se konzumira kao takvo, aroma i miris grožđa su izvanredni. Grožđe se može probati i fermentirano.
Postoji preko 60 sorti grožđa, a sve su vrlo bogate antioksidansima i hranljivim tvarima koji pomažu u smanjenju upalnih procesa, štite srce, poboljšavaju vid, zglobove i moždane funkcije.
 
6. Cvekla
Izvrsna u svježe cijeđenim sokovima, rižotu i tjestenini, supama ili salatama, cvekla je u svom elementu kada dođe jesen. Iako se u trgovinama može naći prilično često, ujesen se pojavljuju različite vrste cvekle, neke manje poznate nas: ljubičasta, zlatna, bijela, pa čak i višebojna.
Cvekla je bogat izvor nitrata koji sprečavaju nastanak demencije povećavajući dotok krvi u mozak. Ova crvena ljepotica obiluje antioksidansima, folnom kiselinom, kalijem i manganom. Mangan poboljšava apsorpciju kalcija u kostima i pridonosi zgrušavanju krvi.
Posljednje, ali ne najmanje bitno - konzumacija cvekle pomaže u smanjenju pojave bolesti srca i jetre. Koji su još razlozi za konzumiranje cvekle?
Pogledajte ovdje naš recept za supu od cvekle s kockicama hljeba i kozjim sirom.
 
7. Buče i tikvice
Buče, bundeve i tikvice sinonim su za jesen. Osim grožđa, buča je zvijezda sezone. Djeca ih često povezuju s proslavom Noći vještica, no ovi zemljani plodovi jako su hranljivi. 
Jeste li znali da šoljica buče izrezane na kockice sadrži gotovo dvostruko više od dnevnog preporučenog unosa vitamina A? Od konzumiranja ovog povrća dobivate veliku korist, od poboljšanja krvnog pritiska do zdravije prostate. Buča sadrži beta-karoten koji se također nalazi u mrkvi i koji se bori protiv slobodnih radikala. 
Postoji mnogo opcija za pripremu buče: preliti maslinovim uljem, peći u pećnici, a zatim poslužiti s medom, u piti, hljebu, rižotu ili kao pire. Ne treba zanemariti niti sjemenke buče koje sadrže veliku količinu prehrambenih vlakana.
Za razliku od ljetne tikvice, buča ima glatku i meku teksturu te dodatnu slatkoću. Zbog guste kore može se dugo čuvati. Obiluje omega-3 i vitaminom A. Za potpuno iskustvo dodajte cimet i đumbir u recept za pripremu buče - nećete požaliti.
 
8. Gljive
Gljive se mogu naći tokom cijele godine, ali jesen je njihova sezona, a poznavatelji tada uživaju u vrganjima i puzama. Veliki plus kod gljiva je to što nemaju masnoća - divna su alternativa mesu i već su dio mnogih dijeta. Oskuduju natrijem, ne doprinose povećanju holesterola, imaju malo kalorija i izuzetno obiluju vitaminom B.
Evo kako ih pripremaju obožavatelji i kuhari: na roštilju, u pećnici, na tavi s bijelim lukom i palentom ili u raznim supama i varivima.
 
9. Dunje
Dunje: mirisne i aromatične, izazov su i za djecu i za odrasle kad ih jedu kao takve. Naše se bake uvijek natječu u pripremi najboljeg kolača od dunji, a drugi eksperimentiraju s tim voćem u kompotima, pitama i salatama.
Dunja ne sadrži masti i oskuduje natrijem. Ovo je voće izvrstan izvor vitamina C i ne bi smjelo izostati ni iz jedne košare s voćem.
 
10. Orasi
Orasi su poslastica i kao brzi zalogaj i u kolačima. Jeste li znali da su orasi zapravo sjemenke oraha? Zbog svoje tvrde ljuske, mogu se čuvati mjesecima, pa i godinama. Orasi su posebno poznati u nadjevima za slatki hljeb ili kao zdrave grickalice na poslu.
Orasi poboljšavaju metabolizam i snižavaju holesterol u tijelu. Kada se konzumiraju u pravim količinama, orasi doprinose gubljenju kilograma.
Orasi imaju protuupalna svojstva, pomažu intelektu (simbol inteligencije), poboljšavaju plodnost muškaraca i zdravlje kostiju. Visoki unos vitamina skupine B izuzetno je koristan za trudnice i za skladan razvoj fetusa.
Orah ima hrskavu teksturu i ukusan okus, zbog čega se može uključiti u gotovo bilo koji recept: kolače, kekse, žitarice, energetske prutiće, hljeb, salate, maslac i mnoge druge.
Sezonsko voće je toliko dobro i hranljivo da možete napraviti zalihe, bilo u zamrzivaču, bilo u staklenci kao kompote. Kuhano povrće možete staviti u sterilizirane staklenke, kuhano voće čuvati s malo šećera itd.
Sezonsko voće i povrće znatno je bogatije hranljivim tvarima i aromom od onih koje su na raspolaganju u ostatku godine. Ne preskačite ovu fazu!