Kompaniji Nestlé uručena nagrada Međunarodnog instituta za vode iz Štokholma

apr 26, 2011

Tvrtka Nestlé je na Svjetskom tjednu vode službeno proglašena dobitnikom nagrade Stockholm Industry Water Award 2011. Ova prestižna godišnja nagrada Međunarodnog štokholsmokog instituta za vodu (Stockholm International Water Institut - SIWI) uručena je Peteru Brabeck-Letmathenu, glavnom i izvršnom direktoru tvrtke Nestlé. 

Kao što se navodi u obrazloženju nagrade, vrijedno priznanje tvrtka Nestlé zaslužila je postignućima uloženim u poboljšanje gospodarenja vodama u opskrbnom lancu i unaprijeđenijima učinkovitosti korištenja vode. Rezultati ukazuju da je od 2000. godine tvrtka smanjila potrošnju vode za više od trećinu. Također, nagrada prepoznaje napore tvrtke Nestlé da sličnu praksu usvoje i njeni dobavljači, posebice poljoprivrednici i uzgajivači kave. Treba naglasiti da Nestlé istu brigu prema čistoj vodi usmjerava i prema zajednicama u kojima djeluje. Naime, do sada je tvrtka Nestlé putem svoja 184 projekta dovela pitku vodu u mnoge seoske škole koje se nalaze u blizini njenih tvornica u jugoistočnoj Aziji, stvarajući korist za više od 100.000 ljudi.

Očuvanje voda znači očuvanje života

Peter Brabeck-Letmathe, koji je nagradu u ime tvrtke preuzeo od dr. Davida Garmana, predsjedinka International Water Association (IWA) i člana Stockholm Industry Water Award komisije, pozdravio je ovo priznanje naglasivši kako se radi o velikoj časti za tvrtku Nestlé.

„Tijekom posljednjih nekoliko godina, neumorno smo radili na osvještavanju o važnosti vode kao najvrednijeg prirodnog resursa. Također, izuzetne napore uložili smo u učinkovitije gospodarenje vodom u našim svakodnevnim naporima da osiguramo kvalitetne proizvode od polja do stola.  naglasio je Brabeck-Letmathe dodavši: „Ova je nagrada, ne samo da je velika čast za Nestlé, već je i poziv svima nama da  predano radimo na očuvanju voda, te da se nastavimo boriti kako bi voda dobila zasluženo mjesto u našem društvu. Očuvanje voda znači očuvanje života. “

Peter Forssman, predsjednik Stockholm Water Foundation i Lars Gunnarsson, predsjednik ocjenjivačke komisije, pohvalili su Nestlé te naglasili važnu ulogu gospodarstvenika u  problematici održivog gospodarenja vodama.

Stockholm Industry Water Award

Stockholm Industry Water Award nagrađuje, ali i poziva i ohrabruje, tvrtke na inovacije i preuzimanje vodstva u području održivog gospodarenja vodama. Ovo priznanje SIWA dodjeljuje tvrtkama iz bilo kojeg sektora gospodarstva i industrije koje rade na unapređenju korištenje voda na globalnoj razini, a pokrenuto je u 2000. godine u suradnji s Royal Swedish Academy of Engineering Sciences and the World Business Council for Sustainable Development. Nezavisna ocjenjivačka komisija Stockholm Industry Water Awarda  sastoji se od vodećih akademika u području znanosti o vodama, koji zaprimaju i ocjenjuju prijave  pristigle u otvorenom nominacijskom procesu.

World Water Week 2011

World Water Week  još od  1991. je centralno mjesto na kojemu se raspravlja o aktualnim pitanjima koja se tiču voda, a održava se svake godine. To je jedinstvena prilika stručnjacima, decision-makerima i liderima iz cijelog da se okupiti, razmijene ideje, promiču nove načine razmišljanja, ali i nude nova rješenja vezanim za očuvanje voda. World Water Week 2011 održava se do 27. kolovoza, a glavne teme su vode i svjetska urbanizacija.