Nova studija otkrila prednosti proizvoda obogaćenih mikronutrijentima

Zagreb
Mliječni proizvodi i proizvodi od žitarica obogaćeni željezom i kombinacijom drugih mikronutrijenata umanjuju rizik od anemije kod djece

Studija koju je proveo Winterthur Institute of Health Economics za tvrtku Nestlé otkrila je povezanost proizvoda obogaćenih mikronutrijentima s povećanjem razine hemoglobina u krvi djece. Istraživači su analizirali kombinirane rezultate s 18 testiranja u kojima je sudjelovalo više od 5,400 djece u dobi od šest mjeseci do tri godine. Analiza je pokazala da mliječni proizvodi i proizvodi od žitarica obogaćeni željezom i kombinacijom drugih mikronutrijenata umanjuju rizik od anemije kod djece koja su, uz trudnice, skupina najsklonija nedostatku željeza jer su im za rast potrebne visoke razine minerala.

“Dugogodišnje iskustvo tvrtke Nestlé u obogaćivanju proizvoda, kao i naša predanost razvoju funkcionalne hrane temelji se na raznim istraživanjima koja su podloga za razvoj naših proizvoda. Ova studija jedan je od pokazatelja da naši funkcionalni prehrambeni proizvodi, koji su dostupni u više od 80 zemalja svijeta, doprinose zdravlju i prevenciji bolesti poput anemije”, rekla je Aleksandra Malešević, nutricionistica Nestlé Adriatica, komentirajući nalaze studije.

Anemiju uzrokuje dugoročan nedostatak željeza koji rezultira preniskom razinom hemoglobina, a prema nalazima studije proizvodi obogaćeni željezom i mikronutrijentima, poput cinka i vitamina A, povisuju razinu hemoglobina u krvi djece. Konzumacija obogaćenih proizvoda tako umanjuje rizik od anemije, ali i ublažava posljedice dugoročnog nedostatka željeza poput slabijeg mentalnog razvoja i fizičkih sposobnosti te oslabljenog imunološkog sistema. Studija je pokazala da proizvodi obogaćeni s više mikronutrijenata značajnije povisuju razinu hemoglobina od neobogaćenih proizvoda, kao i od proizvoda koji su obogaćeni samo željezom, jer je upravo nedostatak nekolicine mikronutrijenata, a ne samo jednog, uzrok niza zdravstvenih problema.

Tvrtka Nestlé, koja je zajedno s Nestlé institutom za prehranu naručila studiju, nudi širok raspon proizvoda obogaćenih mikronutrijentima, poput Nestlé žitarica i Nesquik kakao praha, iza kojih stoji više od 140 godina iskustva u poboljšavanju mikronutrijentskog sastava prehrambenih proizvoda. Naime, žitarice za djecu 'Farine Lactee' prvi obogaćeni proizvod tvrtke Nestlé, lansirao je osnivač tvrtke Henri Nestlé  davne 1867. godine.

Detaljnije informacije o studiji možete potražiti ovdje.