Probiotici su žive, dobre, bakterije koje se nalaze u nekim fermentiranim namirnicama te su neophodne za imunološko zdravlje ljudi, a u hrani se uobičajeno koriste u svom izvornom, neobrađenom obliku. Termička obrada probiotika uništava njihovu sposobnost razmnožavanja, a naučnici kompanije Nestlé željeli su utvrditi imaju li tako obrađeni probiotici i dalje poželjne zdravstvene vrijednosti.
Nova studija kompanije Nestlé objavljena u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology istražuje kako živi i termički obrađeni oblici probiotika soja Lactobacillus paracasei utječu na stanice imunološkog sistema na epigenski način.
Naučnici su otkrili da oba oblika probiotika dovode do veće proizvodnje interleukina-10 (IL-10), proteina koji ima značajnu ulogu u imunološkom zdravlju, kao i da su termički obrađeni probiotici učinkovitiji. Tako bi termički obrađeni probiotici u budućnosti mogli biti dostupnije sirovine od njihovih živih ekvivalenta s obzirom na to da ne zahtijevaju uvjete koji ih održavaju stabilnima.