Od plantaže do vaše šoljice – njeno veličanstvo kafa

To Press Releases listSarajevo,apr 30, 2015

Proizvodnja kafe možda djeluje jednostavno, ali jeste li ikada razmislili o tome koliko je ljudi širom svijeta uključeno u proces uzgajanja, obrade i pripreme kafe? Odgovor je oko 60 miliona. Trud svih tih ljudi „slijeva“ se u jednu šoljicu vaše kafe. Zvuči nevjerojatno, zar ne?

Udaljenost Bosne i Hercegovine od plantaža kafe u Latinskoj Americi je oko 10.000 kilometara, a za pripremu savršene instant kafe potrebna vam je nepuna minuta.

Put kafe

Biljka kafe izuzetno je osjetljiva na vremenske prilike, a da bismo ugledali prve plodove potrebno je oko četiri godine. Kada plod sazrije, uglavnom se bere ručno jer se tako odmah razdvoje zrela od nezrelih zrna kafe. Sljedeća faza je odvajanje ploda od ljuske i to isušivanjem zrna kafe na suncu ili posebnim tehnikama pranja. Suha zrna kafe su obično zelenkaste boje pa je ova faza dobila ime „zelena kafa“. Kombiniranjem različitih zrna može se dobiti više vrsta kafe, a od trenutka kada se pripremi savršena mješavina počinje najvažniji korak u proizvodnji kafe – pečenje.

Šta čini razliku?

Način na koji se zrna kombiniraju i prže utječu na vrstu, ukus i miris kafe. Kafa sadrži oko 800 različitih sastojaka arome, što je čini jednim od najaromatičnijih prehrambenih proizvoda. Zrna kafe dobivaju svoju izvrsnu aromu tek nakon prženja. Dužina prženja direktno određuje jačinu – blago prženje za blagi okus, srednje za bogat, a jako prženje za izraženiji okus i aromu. Nakon prženja, slijedi mljevenje, čime se završava proces proizvodnje „domaće kafe“.

Da bismo dobili instant kafu, potrebno je ići korak dalje – sušenje toplim ili hladnim zrakom. Ukoliko se suši vrućim zrakom, kafa se u tečnom stanju raspršuje preko vrelog zraka. Tada nastaju sitne kapljice kafe koje se pri padu suše i pretvaraju u fini prah te se povezuju u prepoznatljive suhe granule. Ukoliko se primjeni hladno sušenje, kafa se u tečnom stanju zamrzava na - 40 stepeni Celzija stvarajući tanki, fini sloj koji se potom razbija u sitne kristale kafe svijetlije boje. Ovi procesi zaslužni su za činjenicu da je, za razliku od „domaće“, instant kafa lako topiva u vodi i brzo se priprema, te ima sve karakteristike domaće kafe osim taloga koji ne ostaje u šoljici.

Šta određuje aromu koju volite?

Aromu kafe određuje mnogo različitih faktora, uključujući vrstu kafe, podneblje i zemljište na kojem je uzgajana te sama klima. Postoje dvije vrste kafe: arabica i robusta. Obje vrste rastu u tropskim krajevima s toplom, vlažnom klimom, ali na različitim nadmorskim visinama. Arabica je poznata kao brazilska kafa i raste na većim visinama, a odlikuju je kvalitet i niski sadržaj kofeina. Kod pripreme instant kafe, ova vrsta kafe se obično tretira zamrzavanjem, a rezultat su fini kristali svijetle boje, karakteristični za kafe premium kvaliteta. Osjetljivija je od robuste i zato najbolje uspijeva u planinskoj klimi. S druge strane, robusta, koja se uglavnom uzgaja u Africi, predstavlja oko 70 posto svjetske proizvodnje kafe. Kao što joj samo ime kaže, zrna robuste su „robusnija“ (jača, čvršća) od arabice, a može se uzgajati i na malim i na velikim nadmorskim visinama. Za razliku od arabice, češće se tretira metodom sušenja vrelim zrakom, čime se dobije prepoznatljiv izgled instant kafe u granulama. Odlikuju je jačina i mala kiselost.

Zanimljivo je da osim tradicionalnih uzgajivača kafe, kao što su Brazil, Kolumbija i Indonezija, sada i Kina, koja je poznata kao proizvođač čaja, najavljuje masovnu sadnju kafe. To će zasigurno promijeniti sadašnju svjetsku kartu proizvođača kafe i možda iznjedriti novu aromu.

Svakoga dana širom svijeta popije se 1,6 milijardi šoljica kafe, što je najbolja potvrda truda i rada koji stoje iza svake šoljice kafe koja nas ujutro razbuđuje, tokom dana veseli, a navečer daje dodatnu energiju. Uživajte u savršenoj šoljici samo vaše instant kafe!