Djeca koja pomažu roditeljima u kuhanju jedu više povrća

Zagreb

Djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju, pokazalo je istraživanje kompanije Nestlé. U sklopu istraživanja provedenog u Nestlé istraživačkom centru u Lausanneu upoređene su namirnice koje djeca biraju kada sudjeluju u pripremi obroka s onima za koje se odlučuju kada u pripremi ne sudjeluju.

Ukupno 47 roditelja s djecom u dobi od 6 do 10 godina pripremalo je obroke od različitih namirnica, kao što su pohovana piletina, salata, cvjetača i tjestenina. Tako je od ukupnog broje djece njih pola pomagalo roditeljima u pripremi obroka, dok se druga polovina djece igrala.

„Djeca koja su kuhala sa svojim roditeljima pojela su veći dio svog obroka i značajno veće količine povrća. Rezultati ukazuju na to da uključivanje djece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih prehrambenih navika, te povećanju unosa povrća kod djece“, rekao je nutricionist dr. Klazine van der Horst, voditelj tima naučnika koji su proveli istraživanje.

Djeca koja su pripremala obrok s roditeljima pojela su gotovo 76 posto više salate i 27 posto više piletine te su ukupno unijeli oko 25 posto više kalorija od djece koja nisu sudjelovala u pripremu. Istraživanje je, također, pokazalo da pomaganje u pripremi obroka podiže samopouzdanje kod djece i stvara osjećaj ponosa.

„U današnje vrijeme djeca se hrane lošije nego ikad, stoga je jako važno da roditelji posvete više pažnje pravilnoj prehrani i stvaranju dobrih prehrambenih i životnih navika kod svoje djece. Uključivanje djece u proces pripremanja hrane ima pozitivan utjecaj na unos hrane, a predstavlja i kvalitetan oblik porodičnog druženja“, izjavila je Aleksandra Malešević, nutricionistica kompanije Nestlé za regiju.

Također, postoji i veza između ukupnog vremena koje se provede u pripremi obroka i vremena provedenog „za stolom“. Ovi istraživanje pokazalo je kako djeca koja borave u kuhinji više vremena posvećuju samom obroku i više uživaju dok ga jedu.

Kompanija Nestlé nedavno je objavila vodič za djecu i roditelje sa savjetima kako uzgajati organsko povrće, kao dio globalnog programa Healthy Kids, koji se u Hrvatskoj pod nazivom „VrtimZdraviFilm“ provodi treću godinu za redom.