Budućnost kafe - Da li će kafa 2050. godine biti dostupna svima?

To Press Releases listSarajevo,jan 28, 2016

Jedna od važnih tema nedavno održanog Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu bila je budućnost hrane. Na ovoj konferenciji ukazano je na značaj poštivanja principa održivog razvoja i činjenicu da će za 30 godina potreba za hranom u svijetu biti 60 posto veća nego danas.

Poznato je da je kafa, nakon vode, drugi najkonzumiraniji napitak na svijetu, pa uzgoj kafe na brojnim plantažama širom svijeta svakako podrazumijeva i pridržavanje principa održivosti. Svake sekunde, 5.500 ljudi širom svijeta uživa u šoljici instant kafe. Međutim, zadovoljstvo ispijanja omiljenog crnog napitka u skorijoj budućnosti može biti dovedeno u pitanje, usljed klimatskih promjena, bolesti biljaka, loše tehnike uzgajanja i globalnog trenda selidbe ljudi iz ruralnih u urbane krajeve.

Takav scenario bio bi zanimljiv obrt, imajući u vidu da je prije gotovo 80 godina, 1938., u Brazilu upravo ogroman višak plodova ove biljke doveo do kreiranja prve instant kafe, kao rješenja za smanjenje njenih prekomjernih količina.

Nedavno istraživanje kompanije Nestlé pokazuje da bi cijena kafe u narednih 30 godina mogla skočiti za čak 76 posto. Studija koja se fokusirala na Arabika zrna predviđa da se do 2050. godine, zbog globalnog zagrijavanja, površina na kojoj se uzgaja kafa u Brazilu može smanjiti za četvrtinu, što bi prouzrokovalo povećanje cijene. S druge strane, poljoprivreda se može suočiti s ozbiljnim izazovima zbog vrućina koje mogu umanjiti kvalitet usjeva i povećati pritisak štetočina i bolesti. Pored globalnog zagrijavanja, na poskupljenje kafe može uticati i potencijalni rast cijena nafte.

Međutim, dobre vijesti su da je ovakva situacija moguća samo u slučaju da se kafa na svjetskom nivou ne uzgaja na održiv način. Kako bi se očuvala budućnost crnog napitka za sve koji u njemu uživaju i učestvuju u njegovoj proizvodnji, organizacije Mreža održive poljoprivrede, Zajednički kod za zajednicu kafe i Alijansa za prašume ulažu napore u promociji međunarodnih standarda održivosti.

Trenutno najbrže rastuće tržište kafe na svijetu je primjer kako održivi pristup proizvodnji daje odlične rezultate. Zemlja u kojoj je nacionalno piće čaj, Kina, postala je u proteklih nekoliko decenija „svjetska sila“ u proizvodnji kafe. Osamdesetih godina prošlog vijeka, zbog malih prinosa čaja i kukuruza, kineska vlada je ohrabrila poljoprivrednike da uzgajaju kafu. Farmeri su bili obučavani da povećaju prinose i kvalitet zrna, držeći se principa održivosti.

Stoga ne čudi što kompanija Nestlé, najveći proizvođač kafe na svijetu, naglasak stavlja na saradnju s lokalnim poljoprivrednicima u Kini, od kojih danas direktno kupuje zelena zrna Arabike. Trud se isplatio, a proizvodnja u provinciji Junan porasla je s nula u 1988. na 50.000 tona u 2014. godini.

Danas 250 agronoma ove kompanije radi sa 170.000 uzgajivača kafe u 15 zemalja, posjećujući mala imanja i obavještavajući farmere o najnovijim tehnikama uzgoja, kako bi dobili najbolje od svojih usjeva. Tokom 2014. godine 134.000 farmera je prošlo obuku u oblasti održivog uzgoja. Od 2010. do 2020. Nestlé će uložiti 350 miliona dolara u projekte održive proizvodnje kafe, kako bi se njene buduće zalihe osigurale za sve koji širom svijeta uživaju u popularnom crnom napitku.